[Alm. bejahend, affirmativ] [Fr. affirmatif] [İng. affirmative] [es. t. mucibe, icabi, vücubi]: (Mantıkta) Olurlayan, evetleyen (yargı)-
YAZARINI BEKLEYEN MADDE....
[Alm. Konversion ] [Fr. conversion ] [İng. conversion ] [Es. T. akis ] Döndürme veya düz döndürme olarak da adlandırılan doğrudan çıkarım kuralı.
Yücel YÜKSEL (İstanbul Üni.);Halise AVŞAR(Doktora.Öğr.)
bkz. evrimcilik.
[Alm. Kosmos] [Fr., İng. cosmos] [Yun. kosmos] [es. t. kainat]: 1- Gerçekliğin tümü. 2- Gök cisimlerinin tümü. Uzaysal gerçekliğin tümü. 3- (Pythagoras'tan beri) Düzenli, birlikli bir yapı oluşturan bütün. Düzenli, uyumlu birlik.
YAZARINI BEKLEYEN MADDE....
[Alm. Kosmologie] [Fr. cosmologie] [İng. cosmology] [Lat. cosmologie] [Yun. kosmologia] [es. t. kevniyat]: Evrenin oluşumunu, yapısını inceleyen felsefi ve bilimsel öğreti. (Hem fizikötesinin hem de doğa felsefesinin bir dalıdır.)
YAZARINI BEKLEYEN MADDE....
[Alm. Kosmogonie] [Fr. cosmogonie] [İng. cosmogony] [Yun. kosmo-gonia] [es. t. kiyaniyat, teşekkül-i âlem]: 1- Evrenin oluşumu, kökeni, doğuşu, yaratılışı. 2- Evrenin oluşumu ve gelişmesi üzerine bilimöncesi söylencel (mitolojik)-dinsel öğreti.
YAZARINI BEKLEYEN MADDE....
[Alm. Evolution ] [Fr. évolution ] [İng. evolution ] [Es. T. tekamül ] Evrim belirli bir popülasyonun nesiller arasındaki geçişlerinde üreme sonucu kalıtsal olarak aktarılabilen biyolojik özelliklerin oranlarındaki değişimdir.
Ömer Osman SARI (Kırklareli Üniversitesi)
[Alm. Evolutionismus] [Fr. évolutionisme] [İng. evolutionism] [Es. T. tekâmülîye] 1. (Genel olarak) Temelinde değişim olgusu yatan evrimin yaşamın temel ilkesi olduğunu savunan görüş.
Batuhan AKGÜNDÜZ (Selçuk Üniversitesi)
[Alm. Aktion, Handlung] [Fr. action] [İng. action, activity] [es. t. fiil]: insanın bir dış nedenle değil de, doğrudan doğruya kendisinin gerçekleştirdiği davranışları. Bir istenç edimi; bir istemenin, bir tasarının, bir düşünüşün, bir kararın gerçekleştirilmesi. Bilinçli insanın istemesinin ürünü.
YAZARINI BEKLEYEN MADDE....
[Alm. Aktivismus] [Fr. activisme] [ing. activism] [es. t. fiiliye]: insan yaşamı ve düşüncesinin başlıca gerçekliğinin etki, eylem ve yapıp etmelerde olduğunu öne süren öğreti ve dünya görüşü. // Felsefe tarihinde değişik biçimlerde ortaya çıkmıştır: a. (Fichte'de) — dogmacılığa, — doğalcılığa ve —
YAZARINI BEKLEYEN MADDE....